İnternet sitesi yani halk dilinde web tasarım gerçekte nedir? Gelin bu makalemizde birlikte öğrenelim!
Web sitesi başlı başına zahmetli ve meşakkatli işlerden biridir bazen neden bu işi öğrendim ve yapıyorum diye kendi kendime sorduğum zamanlar oluyor. Ama bir yandan da uğraş gerektiren işleri başarmayı sevdiğimden bu işi yapıyorum diyebilirim.
Şimdi sizlere açık ve net bu işin cinliklerini ve kurnazlıklarından bahsedeyim doğru bir web sitesi nasıl yapılır. Nelere dikkat etmemiz gereklidir. Gibi bir çok detay var aslında sizin tık, tık yapıp ta gezdiğiniz siteler hiçte kolay yapılmıyor. Bunları adım, adım sizlerle paylaşmaktan çekinmeyeceğim.
Temel Web sitesi yapımı
- Sitemizi basit, anlaşılır ve kaliteli yapmalıyız çünkü her sitemize giren kullanıcı rahatlıkla gezinebilsin inceleyebilsin. Basit demişten kaliteden de taviz vermeden net olmalıdır. Karmaşık siteler sadece insanların akıllarını karıştırır ve hedefine uygun olmazlar. Sadece bizim anlamamız değil birçok web site ziyaretçisinin anlayabileceği şekilde olmalıdır.
- İlk önce klasiktir photoshop’ta web sitenin katman, katman sayfalarını tasarlarız. Ama aslında Adobe firması web site tasarımları için Adobe fireworks web tasarım programını çıkarmış olsada biz yinede adobe photoshop’tan devam edeliz. :)
- Sayfaları tek, tek zahmetle tasarladık tamam da şimdi bu nasıl site olacak diyenlerinizi duyar gibiyim. Bunun içinde Adobe photoshop programının dilimleme aracı ile yaptığımız tasarımı bölmemiz gerekecek tabiî ki bunu bölmek için deneyim ve tecrübe sahibi olmalısınız. Sonra web için kaydet diyoruz bir klasör belirliyoruz. Parça, pinçik şekilde tek tek yaptığımız tasarımı o klasöre atıyor olacağız.
- Şimdi ise bu parca pinçik olmuş grafikleri html dili azda olsa bilmemiz gerekiyor ki html ile grafikleri web tarayıcısında gösterebilelim.
- Hadi html olarak aktardıktan sonra başlı başına hizalamak için css kodları bilmemiz gerekiyor ki parça, pinçik olmuş resimleri komut, komut tasarladığımız gibi sıralandıralım.
- Bir şekilde css ve html yi yaptıktan sonra geçiş ve efektler olmazsa olmazlardan biridir bunu da javascript kullanarak yapmamız gerekecek bu yüzden javascript de bilmemiz lazım.
- Bu kadar yeter derken işin yazılım ve panel kısımları apayrı bir zahmet diyebilirim.
- Bütün bunları yaptıktan sonra gelin web sitemizi yayına alalım. Sitemizi yayına almak için bize bir barındırıcı yer (hosting) gerekecek yani sitemizin 7 / 24 saat açık bir kasada yayın yapacağı alan alırken lokasyon ve hızlı bir server olmasına dikkat etmeliyiz sitemiz hızlı açılsınki kullanıcılar rahat dolaşsınlar, bunalmasınlar sitemiz bir işe yarayabilsin.
- Tabiî ki sitemiz için birde alan adı yani (domain) lazım bunun için araştırma yaparken alan adınızın kısa olmasına dikkat edin kısa alan adlarını hem arama motorları sever hem siteye girecek olanlar kolaylıkla url alanına sitenizin adını yazabilirler hiç olmadı akıllarında belki kalır.
- Şimdi bütün işlemleri yaptık sitemiz yayında olması bitmiyor. Arama motorlarında bulunabilirlik açısından sitemizi arama motorlarına kayıt ettirmemiz gerekiyor. Arama motorları sitemizi bulamıyorsa sitemizin hiçbir önemi yoktur.
Web Sitesinin olmazsa olmazları nelerdir?
Herkes belki bir web sitesi yapabilir ama şimdiki söyleyeceklerimi dikkate alınız çünkü bunlar olmazsa web sitenizin olması size bir şey kazandırmayacaktır.
Web sitenizin doluluk oranı : Tek sayfalık bir web siteniz varsa ve içeriği boşsa bir işe yaramaz kaldırın çöpe atın daha iyidir.
Web sitenizin özgün olması : Sitenize yükleyeceğiniz fotoğraflar ve resimler özgün olmalıdır. Arama motorlarından bulduğunuz değiştirmeden atılan görseller çöptür. Çünkü daha önce kullanılmış ve bunu arama motorları sevmez. Bu içerisine girdiğiniz yazılar içinde geçerlidir. Başka sitelerden kopyalayıp yapıştırdığınız yazılarda çöpten farksızdır. Bir sitede her şeyin özgün olması gereklidir.
Web sitenizde olması gerekenler : Web sitenizin linkleri muhakkak SEF link olmalıdır. Mesela : siteadi.com/54-konu-basligi.html gibi olmalıdır. Sitenizde kesinlikle sitemap yani arama motorlarına gönderilebilen bir site haritası olmalıdır. Sitenizin birde robots.txt dosyası olmalıdır. Arama motorunun neleri indexleyip indexlemeyeceğini bildiren.
Arama motorlarının en sevdiği şeylerden biri ise sitelerinizin hakimiyetlerini yönetme ve analiz etmeleridir. Bu yüzden sitenizi web araçları ve analytics gibi panellere eklemelisiniz.
Web sitesinde yapılan yanlışlar : Web sitelerinde çok fazla css ve javascript kullanımı hem sitenizi yavaşlatacaktır, hem sitenizin yavaş açılmasına ve sayfaların geçiş hızlarının yavaş olmasına neden olacaktır. Ben şahsen zor güç bela açılan sayfaları sevmediğim gibi bir çok internet kullanıcısı da sevmez bu yüzden her şeyi en minimize ye indirmemiz gereklidir. Tabi ben sevmediğim gibi arama motorları da geç açılan sayfaları sevmezler. Birde en önemlisi html sayfalarında fazladan unutulmuş divler taglar gibi kodu bozuk görünen sayfalarıda arama motorları sevmezler.
Sayfaları güncel tutma : Bir web sayfası yaptırdım oldu bitti diye bir kavram maalesef yoktur. Dünya hayatımızda güncel olmayan şeyleri bizlerin sevmediği gibi kimsede sevmez. Bu arama motorları da dahildir. İnternet hayatında var olmak istiyorsanız sürekli güncel kalmanız gereklidir. Sürekli ya yeni bir şeyler eklemelisiniz. Yada değişiklikler yapmalısınız ki her zaman internette var olabilesiniz.
Sizlere web sitesi hakkında genel bilgiler verdim arama motoru optimizasyonu yani seo gibi bilgileride de bir başka makalemde bulabilirsiniz.
Doğru yapılmayan hiçbir iş hedefine ulaşmaz. Her zaman doğru ve bilinçli işler yapmanız temennisiyle.
Saygılarımla.
MEHMET KIYMIK