Evet e-ticaret sitesi bende yaptırmalıyım. Yapanlardan eksiğim ne diye düşünüyor olabilirsiniz ama e-ticaret işi o düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir.
E-ticaret sitesi nasıl yapılır peki sadece e-ticaret sitemin olması yeterlimidir?
E-ticaret, belki sanal bir işletme olabilir.
E-ticaret işi yapabilmeniz için ufak bütçelerle bir e-ticaret sitesi açıp hemen satışa başlarım düşüncesi algısından uzak durmanızı tavsiye ederim.
E-ticaret sitesi açmanın kuralları nedir?
- E-ticaret işi yapacaksanız hazır sitelerle olmaz sizin ürünleriniz ve firmanız ile alakalı özel bir yazılıma ihtiyacınız var demektir. 999 TL’ye hemen e-ticaret sitenizi kuruyoruz bugün satış yapmaya başla gibi reklâmlarla size vaad edilen sitelerle bir yere gelemezsiniz. O tarz siteler tanınmış ve ünlü bir marka olduğunuzda sadece internetten ödeme alabilmeniz için oluşturulmuş sitelerdir.
- E-ticaret işi çaba ve uğraş sonucunda oluşturulan sitelerdir. Bu iş için bir dükkân açarmış ve içerisine hizmet ve ürünlerinizi dizermiş gibi kendinize bütçe ayırmalısınız.
- Siteniz kullanıcılara güven veren bir arayüze sahip olmalıdır. Bu site sürekli geliştirilebilen siteler olmalıdır. (Bannerlar ve özel günler için farklı popup reklamlar gibi güncellenmelidir.) Bunun için bünyenizde tasarım hâkimiyeti yüksek ve internet pazarlama konusunda bilgili kişiler istihdam etmelisiniz.
- E-ticaret siteniz varsa müşteri hizmetleri olarak sınıflandıracağınız kişiler istihdam etmelisiniz. Sitenize girecek olan ziyaretçi müşteriler siparişleri hakkında veya ürün hakkında bilgi almak istediklerinde diksiyonu düzgün kişiler tarafından bilgi verilmelidir.
- Aylık olarak reklâm giderleri google Adwords olarak nitelendirilen reklâmlarınız yayınlanmalıdır. Bunun için aylık bir bütce oluşturmalısınız! (Google Adwords’un bir çok reklam verme yöntemi vardır.)
- Sitenize aylık olarak ürünlerinizle alakalı seo yaptırmalısınız. Bunu kendi bünyenizde birilerini istihdam edebilir veya seo hizmeti veren firmalarla anlaşma sağlayabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için yine aylık bir bütçe ayırmalısınız.
- Sitenizi veya markanızı tanıtımı için örnek olarak: facebook, instagram gibi sosyal medya tanıtımları yaptırmalısınız. Bunun içinde aylık bir bütçe ayırmalısınız.
- Siparişlerinizi takip ve kargo için birim veya birilerini görevlendirmelisiniz.
- Sitenizin tanıtımı için sadece internet reklamı yeterli olmayabilir. Ürünlerinizi müşterilere gönderirken yanında ufak hediye olarak promosyon ürünleri gönderebilirsiniz. Bu hem bilinç altında sitenizin hep akılda kalmasını sağlayacaktır. Hem müşterilerinizin bir dahaki alışverişlerinde sizi tercih etmesini sağlayabilir.
E-ticaret yapmaya başlıyorum dediğinizde İlk etapta bunları yapmanız gerekmektedir. Bunları yapmadığınız taktirde bir e-ticaret sitesi açmak isteseniz de bir süre sonra e-ticaret sitesinden verimlilik alamadığınız için devam etmekte kararsız kalabilirsiniz.
Türkiye’de yılda en az 100.00 e-ticaret sitesi açılıyor bunlardan en çok 300 tanesi faaliyetlerine ya devam ediyor yâda devam etmeye çalışıyorlar. E-ticareti sanal bir mağaza olarak görmeyin! E-ticaret başlı, başına bir işletmenin sanal dünyada görünen şeklidir. E-ticaret konusunda sadece bilgilerime ve tecrübelerime dayanarak bu makalemi sizlerle paylaştım umarım faydalı olabilmişimdir.
Saygılarımla.
MEHMET KIYMIK